Konkurs filmowy dla uczniów szkół ponadpodstawowych

Co robimy, aby zapobiec marnowaniu żywności

W Polsce problem ten znalazł m.in. odzwierciedlenie w dokumencie rządowym przyjętym 10 września 2019 roku przez Radę Ministrów, tzw. Mapa drogowa transformacji w kierunku gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ).

Resortem koordynującym wdrażanie idei GOZ w Polsce jest Ministerstwo Rozwoju i Technologii. Gospodarka o obiegu zamkniętym (ang. circular economy) jest koncepcją zmierzającą do racjonalnego wykorzystania zasobów i ograniczenia negatywnego oddziaływania na środowisko wytwarzanych produktów, które – podobnie jak materiały oraz surowce – powinny pozostawać w gospodarce tak długo, jak jest to możliwe, a wytwarzanie odpadów powinno być jak najbardziej zminimalizowane.

Jednym z filarów GOZ jest zrównoważona konsumpcja, a jej podstawą jest niemarnowanie żywności. Jednym z założeń jest upowszechnianie wśród konsumentów i producentów wiedzy na temat przeciwdziałania marnowaniu żywności (upowszechnianie zasady 4P).

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi propaguje ideę 4P w zakresie działań informacyjno-edukacyjnych. W 2023 r. już po raz drugi zorganizowaliśmy konferencję naukową „Nie marnuj żywności. Szkoda planety!”. Spotykają się tam środowiska naukowe, biznesowe, organizacje pozarządowe i rolnicze. Celem tych spotkań jest wypracowanie rozwiązań, które pomogą ograniczyć marnowanie żywności.